Днес Православната Църква чества:

 
 

Орден на Тамплиерите - Велик Магистериален Приорат на България - Велик Магистериум Порто

 

ORDO SUPREMUS MILITARIS TEMPLI HIEROSOLYMITANI 

НЕ е масонски или парамасонски орден, и НЕ е свързан, обвързан или присъединен към масонството и/или някоя от подчинените му организации.

Рицарите Тамплиери признават и следват единствено историческите идеали на древния Орден, така както са формулирани в неговия Устав, и претендират да са директни наследници на древната Рицарска традиция.

tagma

 
Начало Новини Доклади Пергаментът от Хирон
Пергаментът от Хирон

ОПРОЩЕНИЕТО НА ПАПА КЛЕМЕНТ V НА РЪКОВОДНИТЕ ЧЛЕНОВЕ НА ТАМПЛИЕРСКИЯ ОРДЕН Хирон, диоцес на Tours, 17-ти август 1308

Оригиналният документ се състои от голям лист пергамент (700x580mm), първоначално притежаващ печатите на тримата папски легати, които формирали Апостолическата Комисия ad inquirendum, назначена от Клемент V: Беренже Фредол, Главен свещеник на титулярната църква Пресвети Нерей и Ахилей и племенник на папата, Етиен де Сюизи, Главен свещеник на Св. Сирий в Терминис, Ландолфо Баркачи, Главен дякон на Св. Анджело. Той е в прилично състояние, въпреки че има големи виолетови петна, причинени от бактерии. Към оригиналния документ е било прикрепено автентично копие, което все още се пази в Тайния Архив на Ватикана под номер Archivum Arcis Armarium D 218. ASV, Archivum Arcis, Arm. D 217 Документът съдържа опрощението, което Папа Клемент V е дал на Великия Магистър на Храма, Брат Жак дьо Моле, и на другите ръководители на Ордена, след като те са се покаяли; след официалното отричане, което е задължително за всички, заподозрени дори само в еретически престъпления, ръководните членове на Тамплиерския Орден били върнати в Католическата Общност и им било повторно разрешено да получават причастие.

 

Орден на Тамплиерите - Пергаментът от ХиронДокументът, който се отнася към първата фаза на процеса срещу Тамплиерите, когато Папа Клемент V все още бил убеден, че може да гарантира оцеляването на военно-религиозния орден, се свързва с апостолическата нужда да се премахне срама от отлъчването на войните-монаси, породено от тяхното предишно отричане от Исус Христос докато са били измъчвани от френския Инквизитор. Както се потвърждава от няколко извора от онова време, папата твърдял, че Тамплиерите били въвлечени в някаква сериозна форма на поквара и той планирал радикална реформа на ордена, като в крайна сметка го слее в едно с другия важен военно-религиозен орден на Хоспиталиерите. Актът от Хирон, който опрощава Тамплиерите, но не сваля от тях обвиненията, бил предпоставка за да се извърши реформата, но той останал мъртво родено писание. Френската монархия реагирала като пуснала в ход истински механизъм на шантаж, който на свой ред принудил папа Клемент V да стигне до двузначния компромис, приет по време на Събора във виена през 1312 г.: неспособен самият той да се противопостави на волята на Краля на Франция, Филип Хубави, който държал да наложи унищожаването на Тамплиерите, папата елиминирал Ордена от реалностите на този период, без да го заклейми или унищожи, а като го изолира в нещо като „летаргия” благодарение на находчиво извъртане на законите на канона. След като изрично декларирал, че процесът не доказал обвиненията в ерес, Клемент V прекратил  Ордена на Тамплиерите посредством една неопределена присъда, наложена от необходимостта да се избеггне сериозна заплаха за Църквата, която им забранила, под страх от отлъчване, да използват това име или техните отличителни символи.

 

Източник - http://asv.vatican.va/en/doc/1308.htm

 

Велик Магистър на Ордена на Тамлиерите  НСВ Жерар Едмонд Луис ВИЛЕРИ 
ВЕЛИК МАГИСТЪР O.S.M.T.H.

gerb-CMYK-NEW_MAGISTERIUM.png

Господня Молитва

Отче наш, Който си на небесата!
Да се свети Твоето име,
да дойде Твоето Царство,
да бъде Твоята воля,
както на небето, тъй и на земята;
насъщния ни хляб дай ни днес,
и прости нам дълговете ни,
както и ние прощаваме на нашите длъжници,
и не въведи нас в изкушение,
но избави ни от Лукавия;
защото Твое е царството
и силата и славата вовеки.
Амин.

Девиз на Ордена на Тамплиерите