Днес Православната Църква чества:

 
 

Орден на Тамплиерите - Велик Магистериален Приорат на България - Велик Магистериум Порто

 

ORDO SUPREMUS MILITARIS TEMPLI HIEROSOLYMITANI 

НЕ е масонски или парамасонски орден, и НЕ е свързан, обвързан или присъединен към масонството и/или някоя от подчинените му организации.

Рицарите Тамплиери признават и следват единствено историческите идеали на древния Орден, така както са формулирани в неговия Устав, и претендират да са директни наследници на древната Рицарска традиция.

tagma

 
Начало Новини Доклади Свети Йоан Кръстител
Свети Йоан Кръстител
Новини - Доклади

Орден на Тамплиерите - Св. Йоан КръстителКакво значение има 24-ти Юни за Тамплиерите? Искам да ви представя един друг поглед за тази значима  за нас  дата.
24-юни е  ден  на  лятното слънцестоене-времето, когато наклоните на оста на Земята са ориентирани към Слънцето. В лятното слънцестоене е времето за този свят, когато има най-много  светлина  , защото това е  най-дългия  ден през годината.
Св. Йоан е бил еврейски проповедник и аскет, който е приобщил много последователи по бреговете на река Йордан. Неговото послание е търсенето на покаяние от злите сили  и кръщението с оглед на предстоящото идване на царството Небесно. Всички сме запознати с житието на Светеца. Достатъчно е да се каже, че  много от учениците  на  Йоан Кръстител  са  последователите  на  Исус.

Значението на празника, съвпадащ  с  времето на слънцестоене се счита за много  значителен, като припомним думите на Йоан Кръстител по отношение на Исус: "Той трябва да расте, а  аз трябва да  се смалявам" (Йоан 03:30). С рождението на Христос се празнува  зимното слънцестоене- "Светлината” започва да се увеличава с всеки изминал ден.

Църквата  обикновено празнува и почита  деня  на  настъпването на смъртта  на светците,  а не на тяхното раждане. Йоан Кръстител  е изключение от това правило. Нито историци, нито евангелията ни казват  къде е погребан Йоан. Мястото на  погребението на Йоан Кръстител  в Сирия е осквернено от  Юлиан Отстъпник около 362, костите са отчасти изгорени, като  части от спасени реликви са били  пренесени  в Ерусалим, а след това в Александрия, където на 27 май, 395, те са положени в базиликата на храма  в Серапис, от където  се смята, че последователи  са  пренесли частите  на  мощите на Светеца по различни краища на света.

Съществува мнение , че Йоан Кръстител е принадлежал към общността  на Есеите.
 Историкът Йосиф Флавий описва Eсеите отчасти като философска школа  и  ги представя  като един вид монашески ред с полу-езически (извън основните религиозни) обреди.  Те имат особено отношение  към съботата,  практикуват  добродетели на любов и святост . Те са мъже на патриотично чувство, части от техните ритуали са били предоставени само за елита на свещеничеството, които са  започнали  в  Името на Духа и други тайни знания." Те са били идентифицирани като мъже, натоварени с тайни знания.
Общността на Есеите съществувала в Ерусалим, във втория век, като  всеки член на практика  трябва да отделя една трета част от деня, в изучаването на Тора, една трета, преданост, и  една трета  работа. Във връзка с тяхната работа, една група от тях са  с име, описанот  като "строители". Името им  е дадено по смисъла на "строители на по-висок свят".

 Подобно на Тамплиерите те имат общи: пелерина през зимата и лека мантия през лятото. Бели дрехи са техните подписи. Силни царе са се възхищавали и почитали тези мъже, Преподаващи  безсмъртието на душата и че наградата на правдата трябва да се види в мъченичеството. 
В един стар арменски речник с имена на  иврит, "Essene" се обяснява като "мълчалив".  Всяка общност имала административен орган,състоящ се от неговите най-добри мъже, които  отговарят за събирането и разпределението на благотворителност, защото  според тях парите принадлежат на всички подобни.
Йоан Кръстител изглежда е  принадлежал на Есеите , но призовава грешниците  чрез кръщението. Той открива  ново  движение, което проправя  пътя за християнството. Започнал да привлича мъжете на по-мирния характер.

А сега си позволявам да ви обърна внимание на една битка, състояла се на деня на Свети Йоан в 1314 година , която  завинаги променя историята на света, а събитията, довели до тази битка са достойни за уважение.
Всички знаем  за  започналото гонение на  Рицарите от Ордена на Тамплиерите от крал Филип ІV  през 1307 г., за това, че през 1312 г. Папа Климент V разпуска Ордена и че през март 1314  Великият ни Магистър Жак дьо Моле е изгорен на клада   от  Инквизиция. Оттогава   Тамплиерите са разпръснати  из целия свят. Много голяма част от тях се заселват в Шотландия и Ирландия, чиито територии не са под протекцията на папата.
През 1307 г. Умира английският крал Едуард, който дълги години води войни за завземането и претопяването на Шотландия. Две години по рано той е успял да плени и екзекутира водача на шотландската армия Уилям Уолас. На престола се възкачва неговият син Едуард ІІ, чиято политика изцяло е повлияна и диктувана от френския крал Филип ІV. Той насърчава младия владетел да продължи походите за анексиране на Шотландия. Едуард ІІ започва методично да притиска и нанася удари на отслабените шотландски войски.  
Скоро след това  английската  инвазия в Шотландия завършва  с битката при Банокбърн. Няколко дни армията на Робърт Брус  отбягва сражение. На разсъмване, точно  на 24 юни – Денят на Св.Йоан , Крал Едуард ІІ е изненадан, когато армията на Робърт Брус се появява в  близката гора. Преди да влязат в битка , шотландците   коленичат  в молитва. Едуард ІІ споделя, че  "Те се молят за милост!".  Но един от присъстващите отговаря "за милост, да, но  не от теб, а от Бога , чието име славим „ Тези хора ще победят или ще умрат".
Срещу 16 000-та войска на англичаните се изправят 5 000 бойци. Изненадата е пълна защото това се оказват не объркананите и дезорганизирани шотландци, а перфектно организирана и боравеща до съвършенство с оръжието армия. Фактите говорят сами. На бойното поле остават около 12 000 трупа на англииски войни. Голяма част от спасилите се също   издъхват от раните си по обратния път към Англия. Тази битка освен с „Битката за Шотландия” е известна и като „Клането при Банокбърн”.  
Шотландската победа е пълна и, въпреки че  признаване на независимост на Шотландия не е постигната,  повече от десет години по-късно, позицията на Робърт Брус, като цар е силно подкрепена . Шотландия  се преоткри за   света със знания,  смелост и  сила на духа .Денят  на Св. Йоан  Кръстител от 1314 е наистина едно свято  събитие, защото без  Шотландия, светът щеше да бъде едно много различно място.
Една легенда развива, че Робърт I е спасен в критичен момент от битката със силата  на Ордена на Тамплиерите - една история без документи от онова време. Има само съвпадение на историята:

 

 

  • шотландско- френския  съюз  е анулиран преди 1307 година, когато започва преследването  на Тамплиерите
  • време на  важни политически събития-кулминацията на падането на Тамплиерите и изгаряне на клада  на Великия Магистър на Ордена на Тамплиерите, освобождаване  от лоялност към папата, като в същото време,  краля на Шотландия се нуждае от техните услуги за националната отбрана;

Дали Тамплиерите са част от Деня клане  на 24 юни 1314 година в тази битка . Това със сигурност е възможно. Но едно  е ясно, че след Свети Йоан в 1314 година  Светлината  започва  да отбелязва спад  в духовната  зима и тъмнина на света.
Празника на 24 юни бележи времето, когато светлината започва да избледнява. Въпреки това, чрез Тамплиерите  по целия свят "повече светлина" е подадена на човечеството. Рождеството на Йоан Кръстител  бележи  времето, когато човек се нуждае от допълнително светлина, защото дните стават все по-къси и по-студени, но винаги съществува надеждата , че идва  зимното  слънцестоене и приближава честване на Рождеството  Христово, когато светлината започва да расте все по-силно и все по-дълго. Това е причина за радост, надежда и наистина основание да се празнуват завръщането на духовната  светлина на човечеството.
Днес  сме се  събрали да отпразнуваме  този значим  за нас  ден  на  Св. Йоан Кръстител и Предтеча Господен и да открием нов смисъл в  думите "Вие сте светлината на света" и   докато Светлината се връща,  ние сме призовани  Нашата светлина да свети пред хората, че те да могат видят добрите ни дела и да прославят нашия Отец, който е на Небето.

 

 

Велик Магистър на Ордена на Тамлиерите  НСВ Жерар Едмонд Луис ВИЛЕРИ 
ВЕЛИК МАГИСТЪР O.S.M.T.H.

gerb-CMYK-NEW_MAGISTERIUM.png

Господня Молитва

Отче наш, Който си на небесата!
Да се свети Твоето име,
да дойде Твоето Царство,
да бъде Твоята воля,
както на небето, тъй и на земята;
насъщния ни хляб дай ни днес,
и прости нам дълговете ни,
както и ние прощаваме на нашите длъжници,
и не въведи нас в изкушение,
но избави ни от Лукавия;
защото Твое е царството
и силата и славата вовеки.
Амин.

Девиз на Ордена на Тамплиерите