Днес Православната Църква чества:

 
 

Орден на Тамплиерите - Велик Магистериален Приорат на България - Велик Магистериум Порто

 

ORDO SUPREMUS MILITARIS TEMPLI HIEROSOLYMITANI 

НЕ е масонски или парамасонски орден, и НЕ е свързан, обвързан или присъединен към масонството и/или някоя от подчинените му организации.

Рицарите Тамплиери признават и следват единствено историческите идеали на древния Орден, така както са формулирани в неговия Устав, и претендират да са директни наследници на древната Рицарска традиция.

tagma

 
Начало Символи
Символи
Лотарингският Кръст

Орден на Тамплиерите - Лотарингски Кръст

Правото да го носят само Рицарите Тамплиери им е дадено от Йерусалимския Патриарх при учредяването на Ордена. Има твърдения, че Лотарингският Кръст е направен от парчета от Кръста, на който е бил разпнат Иисус Христос. За двете напречни парчета пък се говори, че са “Златната среда”. Ние знаем, че той символизира двойната защита: духовна и физическа. Оттогава досега само нашият Орден има право да го носи и притежава.

 
Двама рицари на кон

Орден на Тамплиерите - Печат - Двама Рицари на кон

Двамата Рицари върху кон е един от уникалните символи на Ордена на Тамплиерите. Този символ е събрал в себе си цялата организация, философия и уникалност на Ордена. Думите, с които може да бъде описан, са толкова много, че описанието става невъзможно. 

продължава>
 
Знамето

Орден на Тамплиерите

Бойните Знамена никога не са преставали да бъдат най-важния символ за военните формирования през древността и до наши дни. Те са особен вид символи, с невероятна сила и въздействие. За защитата им са умирали много хора в самоубийствена битка с враговете. В не един съвременен военен устав е записано, че ако знамето на частта бъде пленено, военната част се разформирова. Като истински специалисти във воденето на война, Тамплиерите отдават огромно значение на бойните си знамена. 

продължава>
 
Червеният кръст

Различни кръстове

 

 

Другият уникален символ на Рицарите Тамплиери е червения кръст, който те носят на белите си плащове.

В началото, сам по себе си, червеният кръст не е представлявал отделен от плаща символ на Ордена. Мелвил описва в своята „История ...”(стр.60) появяването на червения кръст на белите плащове така:

„На следващата година (1147 г.) папа Евгений III пристига в Париж. Пред олтара в абатството Сен Дени кралят приема посоха на поклонника и получава от ръцете на папата орифламата. За великденската октава (27 април) Евгений III присъства на Генералния Събор на Ордена на Храма в техния нов Дом в Париж, където са също и кралят на Франция, архиепископът на Реймс и много други прелати. Събират се сто и тридесет Рицари, всички облечени в бели плащове. Магистърът на Франция Еврар дьо Бар напомня на своите най-добри воини, отиващи в планините на Киликия на помощ на френските Рицари, за техния опит от войната в Испания срещу маврите. Впечатлението, което правят Тамплиерите, очевидно е забележително, защото фразата „Братята от Ордена на Храма < … >, всички облечени в своите бели плащове” се повтаря от много хронисти, дори и в официални документи".

 

продължава>
 
Белият Плащ

Орден на Тамплиерите - Символи

"...всички одежди на Братята да бъдат във всеки годишен сезон с един и същ цвят, бял или черен. На всички Братя-рицари през зимата и през лятото им разрешаваме по възможност да носят бели плащове..."

продължава>
 


Велик Магистър на Ордена на Тамлиерите  Н.С.В. Жак Шарл ДЮБОС, EMC
Велик Магистър

на Ордена на Храма

gerb-CMYK-NEW_MAGISTERIUM.png

Господня Молитва

Отче наш, Който си на небесата!
Да се свети Твоето име,
да дойде Твоето Царство,
да бъде Твоята воля,
както на небето, тъй и на земята;
насъщния ни хляб дай ни днес,
и прости нам дълговете ни,
както и ние прощаваме на нашите длъжници,
и не въведи нас в изкушение,
но избави ни от Лукавия;
защото Твое е царството
и силата и славата вовеки.
Амин.

Девиз на Ордена на Тамплиерите