Днес Православната Църква чества:

 
 

Орден на Тамплиерите - Велик Магистериален Приорат на България - Велик Магистериум Порто

 

ORDO SUPREMUS MILITARIS TEMPLI HIEROSOLYMITANI 

НЕ е масонски или парамасонски орден, и НЕ е свързан, обвързан или присъединен към масонството и/или някоя от подчинените му организации.

Рицарите Тамплиери признават и следват единствено историческите идеали на древния Орден, така както са формулирани в неговия Устав, и претендират да са директни наследници на древната Рицарска традиция.

tagma

 
Начало Календар Събития
  help
Изглед по година Изглед по месец Изглед по седмица Изглед по ден Търсене Прескочи на дата
Годишнина от трагичния удар срещу Тамплиерството
Неделя, 13 Октомври 2024

Всяка година на 13 октомври ние, Тамплиерите от Великия Магистериален Приорат на Ордена на Храма в България, се покланяме пред паметта на онези свои предци легендарните Рицари Тамплиери, Великото Братство, основано преди почти 900 години, просъществувало въпреки битките, войните, завистта, подлостта и коварството, оцеляло независимо от злостните клевети, опити за омърсяване на името му и престъпно организиран процес.

На този ден Ордена на Тамплиерите отбелязва годишнината от трагичния удар срещу Тамплиерството. Нападението срещу Тамплиерската щаб квартира и ареста на Великия Магистър Жак дьо Моле.

На 13 октомври (петък) 1307 година при изгрев слънце по нареждане на френския крал Филип IV и Папа Климент V са арестувани 23-ият Велик Магистър на Ордена на Тамплиерите Жак дьо Моле, и хиляди Рицари от Ордена в цяла Франция. Имуществото е конфискувано, спазвайки получените секретни инструкции, като в някои Командерии Тамплиерите са избити от засада, тъй като кралските войници се страхуват да влезнат в открит бой с опитните Рицари. Предявени са обвинения към целия Орден, отричане от Христос, содомия, хомосексуализъм, магьосничество, присвояване на богатства и т.н.. Изтезанията и разпитите са до месец март 1312 година, когато на Виенския събор Папа Климент V разпуска Ордена на Храма. Великият Магистър и Великите Сановници остават още две години в тъмница, без да могат да се срещнат с Папата. Осъдени са на смърт чрез изгаряне на клада от крал Филип ІV на 18 март 1314 година. Последните думи на Благородния Брат Жак дьо Моле, когато пламъците го обгръщат, са: Кралят и Папата могат да властват над телата ни, но не и над душите ни!

JacquesDeMolayRIP.jpg

На това място Великият Магистър на Ордена на Храма ЖАК дьо МОЛЕ е изгорен на 18 март 1314година.

Назад

Велик Магистър на Ордена на Тамлиерите  Н.С.В. Жак Шарл ДЮБОС, EMC
Велик Магистър

на Ордена на Храма

gerb-CMYK-NEW_MAGISTERIUM.png

Господня Молитва

Отче наш, Който си на небесата!
Да се свети Твоето име,
да дойде Твоето Царство,
да бъде Твоята воля,
както на небето, тъй и на земята;
насъщния ни хляб дай ни днес,
и прости нам дълговете ни,
както и ние прощаваме на нашите длъжници,
и не въведи нас в изкушение,
но избави ни от Лукавия;
защото Твое е царството
и силата и славата вовеки.
Амин.

Девиз на Ордена на Тамплиерите